MASSIFICACIÓ A MONTSERRAT !!

CONSTRUCCIÓ DE NOVES INFRAESTRUCTURES   AL COLL DE CAN MAÇANA (AGULLES)

Cada vegada que Montserrat ha sigut notícia als mitjans de comunicació (últimament molt sovint, ocupant no poques portades), quedava reflectida una de les majors preocupacions dels responsables del Patronat de la Muntanya de Montserrat, que era la progressiva,  insostenible i agressiva massificació de la muntanya.

Al llarg dels innumerables articles apareguts tant a La Vanguardia com a El Periódico i d’altres mitjans, apareixia tard o d’hora la perversa i controvertida connexió d’aquest perjudicial fenomen anomenat massificació, amb un “problema ocasionat pels escaladors”.

A partir d’aquesta introducció, comença sistemàticament una explosiva concatenació de relats sobre escaladors montserratins; o fent cua, en diferents rampes de la zona dels Gorros o alguna determinada zona d’escola esportiva, qual clients esperant en botiga de botifarres, o protagonitzant espectaculars baralles entre dues bel·licoses tribus d’escaladors, els que escalen cosint a parabolts els itineraris i en conseqüència embruten amb el ferro de la seva covardia l’entorn natural i els extremistes que destrossen aquests itineraris, perquè fan apologia irresponsable del perill i de l’exposició, amenaçant la seva pròpia vida o provocant accidents a tercers amb tan temerària, si no delictiva, conducta. Actuacions que arrisquen no tan sols la convivència entre nosaltres escaladors, si no fins i tot, envers la natura, l’entorn i la fauna salvatge.

I per resoldré aquest gran problema, caricatura de la realitat, arriben les beneïdes prohibicions i restriccions !!.

Curiosament, en tots aquests articles, mai, cap menció incidint en els principals focus de massificació, i en conseqüència de potencial agressió contra la natura montserratina, com són, per una banda la zona del Monestir, on arriba el gruix més intens i massiu de visitants a la muntanya, via ferrocarril-cremallera, autocar o vehicle particular, ni l’altre gran nucli de congestió massiva, el restaurant de la Vinya Nova, al qual es pot accedir en vehicle, i fins i tot, en autocar, per la única pista de tota la muntanya, que per amplada, artificialment aconseguida, permet lliurement el doble sentit de circulació simultània.

20160305_142819

image

IMG-20160130-WA0012

Tampoc hi ha força menció de la proliferació massiva o súper-població de cabres a Montserrat, les quals gradualment incrementen i acceleren l’erosió de camins i vessants, provocant constants despreniments i devastant amplies zones de cobertura vegetal autòctona.

DSCN1045

Ara, en canvi, es promocionen unes noves i flamants instal·lacions turístiques amb plataformes per a pícnic i aparcament (que segurament i en breu es convertirà en un accés de pagament), les quals serviran com a nou focus d’alta concentració de visitants, mitjançant les quals es podrà batre un altre record d’afluència.

De ben segur, i per tal de contrarestar l’efecte maligne de la massificació, molt probablement, s’augmentaran les zones i àrees restringides per a l’escalada, l’enemic públic número 1 de la nostre benvolguda Montserrat, els quals, merescudament seran progressivament expulsats del paradís.

6 comentarios en “

    1. Benvolgut Eloi,
      Moltes gràcies per la teva respectuosa i valuosa reflexió i opinió. Entenem, que tú, com a amant de la natura, de Montserrat i respectuós amb els escaladors, comparteixes l’esprit de DEEP Catalunya. Nosaltres a DEEP Catalunya respectem la llei, la propietat privada i per suposat creiem en la propietat pública, la de tots. L’article no pretén de cap manera atacar la vostra iniciativa, ni entra a valorar qui és el propietari, ni en la moralitat del que es vol fer amb aquesta propietat. Parlem de la massificació de Montserrat, qui la promou, es manifesta públicament en contra i utilitza la massificació (concepte intrínsicament pejoratiu) per justificar, entre d’altres, accions restrictives i prohibitives fins i tot permanentment de l’activitat de l’escalada en el lloc on va nèixer la història de l’escalada a Catalunya. Orgull d’un país i de tot un poble a nivell internacional. Això és el que ens indigna. No el projecte del que tú formes part i nosaltres respectem. Opinem sobre el que coneixem; la muntanya, sobre la doble moral del poder, sobre les estratègies de desinformació i contaminació apareguts en importants mitjans de comunicació. Opinem amb coneixement. Som bombers, som científics i enginyers a més d’escaladors. Gràcies de nou, estàs més a prop de nosaltres del que imagines. Salutacions

      Le gusta a 1 persona

      1. Jo no formo part del projecte, però conec els qui en formen part i de la seva implicació personal i emocional (i la seva preparació científica i de gestió, també). I em sap greu que es posi en el mateix sac això del que us queixeu i el projecte de Can Maçana i el Projecte Life Montserrat. De la muntanya en pot gaudir tothom, hi fossin abans o no, mentre es respecti l’entorn.

        Jo el que dic és que, per pròpia experiència, els projectes com aquest funcionen perquè creen consciència i ho he vist en persona a varis llocs del món. No és només el fet de “pagar per”, sinó el que es fa amb aquests fons. En qualsevol cas, l¡èxit d’altres projectes de la Fundació li donen un marge de confiança més que merescut.

        Sobre la doble moral del poder estaríem d’acord en aquests àmbits i en molts altres. I no és senzill gestionar projectes com aquests quan has d’acontentar varis sectors (propietaris, habitants, administracions, visitants, etc.) a la vegada que intentes tirar endavant els objectius de conservació de la biodiversitat i el paisatge.

        El que tampoc comparteixo és aquesta visió que es té moltes vegades de victimitzar-se o criminalitzar els col·lectius que visiten la muntanya. Com a caminant, corredor, ciclista i fins i tot escalador he vist respecte exquisit i menyspreu flagrant per l’entorn en tots ells en menor o major mesura (i, repeteixo, sempre parlo per la meva experiència).

        Segur que els que estimem Montserrat estarem contents i d’acord amb totes les iniciatives que condueixin a mantenir l’entorn a la vegada que en poguem gaudir tots plegats.

        Me gusta

Deja un comentario